Cemaatin Okulu Truebright’in Eski Yoneticisine Ifade Verme Emri…

Bu haber de Gulen okullari diye gecen vakif okullarindan Truebright Science Academy hakkinda. Philadelphia’da bulunan bu okul hakkinda da cok ciddi yolsuzluk iddialari bulunmakta. En onemlisi de okulda calisan Turk ogretmenlerin cemaate maaslarindan maddi kesinti yaptiklari yonunde. Amerikali’lar buna “kickback” diyorlar, biz “himmet” diye biliyoruz. Gorunen o ki, sadece FBI degil, Calisma ve Egitim bakanliklari da sorusturma baslatmis durumda.

Haber, Amerika’nin en prestijli gazetelerinden The Philadelphia Inquirer’da cikmis (Philly), tarihi 19 Nisan 2012. Daha sonra 29 Eylul’de cikan habere gore de, mahkeme eski bir yoneticiye ifade icin emir vermis…!

Haberin ozeti soyle…

Truebright Science Academy Philadelphia’nin kuzeyinde bir vakif okulu (charter school) ve Turk imam Fethullah Gulen’e bagli cemaatine mensup kisilerce idare edilen 130 okuldan biri. Federal yetkililer okulu mikroskop altina almis durumdalar.

Ulke geneline yayilan bu vakif okullari zinciri (Truebright) hakkinda ogretmenlerin maaslarindan himmet adi altinda cemaate kesinti yapildigi guvenilen kaynaklara dayanilarak iddia edilmekte. En az 9 Amerikali yonetici ve ogretmen sertifikasi olmayan Turk ogretmenlere kendilerinden daha cok maas verildigini soyleyerek yetkili mercilere yasal sikayette bulunmuslar.

Philadelphia Bolgesel Egitim Mudurlugu (school district) okulun akademik  yetersizligi, sertifikali calisan eksikligi ve yoneticiler arasinda isten cikarmalarin coklugu nedeniyle 5 yillik uzatma okul acma yetkisinin yenilenmemesi yonunde tavsiye bulunmus.

307 ogrencisi olan bu okul, $3.9 milyon butcesinin $3.4 milyonunu bolgesel egitim mudurlugunden almakta, geri kalani da devlet ve federal yonetim tarafindan karsilanmakta. Ogrencilerin %90’i Afrikali Amerikali (African American).

Bazi veliler Turk ogretmenlerin Ingilizcelerinin yetersizliginden sikayet etmisler. Ayrica idari calisanlar okul yonetiminin buyuk bir gizliklik icinde islerini yuruttuklerini ve cok soru sorduklarinda islerini kaybetme tehlikesi ile karsilastiklarini soylemisler. Hatta gecen yil yine ayni gazetenin federal sorusturmayi gundeme getirmesinden sonra idari calisanlardan bazilari yoneticilerin birtakim  evraklari imha ettiklerini rapor etmisler.

Haber daha uzun ama onemli bazi detaylar soyle federal sorusturmanin baslamasi ile okula mevcut evraklarin korunmasi hakkinda yasal bir karar iletilmis. Ilginc olan, bundan birkac gun sonra okul yoneticilerinin evrak imhasi yaptiklari ve bazi guvenlik kameralarini soktukleri bazi calisanlarca tespit edilmis.

Bu ve benzeri iddialara CEO Bekir duz’un verdigi yanitlar inanin cok komik; “o gun guvenlik kameralarinin onarimi icin planli bakim vardi”, “belge imha etme makinalarini temizlemistik”, “onceki CEO bazi ogretmenlerle pazarlik esasina dayali anlasma yapmis, maaslar ondan yuksek”, “butun ogretmenlerin ingilizceleri cok iyi, video ile ogretme tekniginin dil problemi ile alakasi yok” vs. vs.!

En acisi da sikayetci olan Amerikali bir calisanin soyledikleri, “kendi ulkemde ayrimciliga maruz kalip sikayette bulunacagim hayatta aklima gelmezdi”. Bizim cemaat herkese kulahlari ters giydirdi anlasilan, ama burasi Turkiye degil adamin canini cok kotu yakarlar yamuk yaparsan!

Ilginc olan bir diger nokta da, butun bu sorunlar okulun kurucu CEO’su Riza Ulker’in 2011’de ortadan kaybolmasi ile basliyor. Benim takip edebildigim kadariyla, sayin Ulker Zirve Universitesi’nde calismakta ve Twitter’da renkli bir sosyal agi bulunmakta (!). Ozgecmisine baktiginizda ise TrueBright CEO’su olduguna dair hicbir bahis yok! Ben CEO olsam, sadece ozgecmisime yazmakla kalmam, yolda gordugum herkese anlatirdim 🙂

Gelelim 29 Eylul’deki habere. Gorunen o ki, okulun acik kalabilmesi icin gereken izni vermemis Philadelphia Okul Reform Komisyonu ve bunu da 18 ayri gerekceye dayandirmis. Okul da avukatlari araciligi ile mahkemeye karsi basvuruda bulunmus ama bolgesel egitim mudurlugu cok kritik bilgilere sahip oldugunu soyledigi eski okul yoneticisi Susan Farley-Ellison’un ifade vermesini mahkemeden talep etmis. Mahkeme de bu talebe istinaden, zorlayici yasal bir kararla adi gecen bayani ifade vermek icin mahkemeye cagirmis bulunmakta. Daha once takip ettigim kadariyla, avukatlar isci isveren arasindaki baglayici sozlesmeye dayanarak boyle bir ifadenin verilemeyecegini savunuyorlardi. Gorunen o ki yandi gulum keten helva!

Benden bu kadar, son sozum su… Ulkemin adini bu tur pisliklere karistirdiklari icin uzulsem mi, yoksa sonunda iplikleri pazara cikti diye sevinsem mi bilemiyorum. Siz siz olun dogru bildiginiz yoldan sasmayin, ozellikle de Hak’kin yolundan!

🙂

[1] Allegations raised over N. Phila. charter school run by followers of Turkish imam, http://articles.philly.com/2012-04-19/news/31368006_1_charter-school-charter-office-turkish-imam, Nisan 19, 2012.
[2] Former Truebright exec ordered to testify, http://www.philly.com/philly/news/pennsylvania/171880641.html, Eylul 29, 2012.
[3] ABD, Cemaatin 3 Okulunu Kapatıyor, http://www.haberler.com/abd-cemaatin-3-okulunu-kapatiyor-3559008-haberi/, Nisan 21, 2012

1 Comment

Filed under Gulen

One response to “Cemaatin Okulu Truebright’in Eski Yoneticisine Ifade Verme Emri…

  1. Pingback: Cemaatin Okulu Truebright’in Eski Yoneticisine Ifade Verme Emri… /// CC : @vardiyabizde @BalyozGercekler @rodrikdani « .

Leave a reply / Yorum yazın